top of page
WhatsApp Image 2021-02-22 at 8.40.02 AM.
שורדים:קורונה
חקר ויזואלי של שורדי שואה ומגיפה
גלרית מתנדבים

שורדים:קורונה - גלרית מנחים

כבר מרגעיהם הראשונים המפגשים שלכם חשפו. בעצם הנוכחות שלכם שם, עם מצלמה, נגלו לעינכם החוקרות וראיתם, אבל באמת ראיתם, את השורדים, את החיים שלהם, את המציאות בה הם מתרחשים, את הסיפורים שלהם, המחשבות, הרגשות, חווית האני שלהם, כפי שהיא מתחוללת כעת: שורדי שואה, בזמן מגפה, מדינת ישראל, 2021

גלריה זו נועדה כדי ללוות את התמונות ואת המילים בעיבוד החוויה שלכם, בחידוד החקר, בהעמקת הסוגיות שהוא מציף בפניכם. זה המקום בו הדיאלוג אותו אנחנו מייצרים, בחסות המצלמה, יהדהד את החקר, את הגילוי, ואת השינוי המייטיב, אותו יצאנו לייצר, ביחד.

תחילת העמוד

להגדלת התמונות הקליקו עליהן. לדפדוף, הקליקו על החיצים בצידי הגלריה

שורדים, מלווים, מילים ותמונות:

הנחיית חקר ויזואלי: נטלי כהן קדוש

חיים בלומברג

״אני אומר הכל מיקרי. אין לי עבר ואין לי עתיד, יש רק את ההווה. העתיד לא קיים, אי אפשר לחיות בעתיד. ״.

 

חיים, בן 90, צייר, אמן, משורר, איש שיחה ורוח. פתוח, נדיב, ומרגיש בנח לשתף ולחלוק הן את סיפור השואה שלו, והן את חייו, כפי שהם, כרגע. שאולי זה לא מפתיע, כי נדמה שחייו כיום מתרחשים בהלימה לתפיסתו את סיפור השואה שלו, כפי שחווה אותו כילד בהונגריה.

חיים מספר את סיפורו במעברים אסוציאטיביים, במקטעים, ללא היראררכיה של זמן ומקום. הרבה מהשוטטות הזו מחדדת, ממחישה כמעט את תחושת הנרדפות שלו והבריחה המתמדת בזמן המלחמה, הצורך ״לזרום״ כדי לשרוד, ו״להגרר״ עם הנסיבות והרגע, כפי, כיצד, מתי והיכן שהם מתרחשים. הוא מכביר במילים. מדבר בצף קצף, כאילו חושש לעצור, כאילו חושש לאפשר שתיקה. כי מה ייכנס בחלל הזה אם יהיה שקט? 

חיים עסוק בדיאלוג, נדמה אפילו כדרך חיים, של גם וגם. נדמה שהוא נע ונד בין הפראות של הכאוס, הגורל כפי שהוא מכנה אותו, לבין הבטחון של הסדר, הצורך לשמור על החוקים. בין הבית ככלא, לבית כמקלט. בין העבר כזיכרון והעתיד כחלום, לבין ההווה, הכאן ועכשיו כפי שהוא. בין האמונה בגורל לחוסר האמון שבאמונה. בין המחשבות שבראש, לבין מה שמוציאים החוצה וחושפים. 

 

״אני לא מאמין באלוהים. בשבילי אין אלוהים, אני מאמין בגורל... אני נגרר! נגררים זה דת. בגלל שאני לא מאמין, אני חי. מי שהאמין, מת!״ ״הכל מיקרי. אין לי עבר ואין לי עתיד, יש רק את ההווה. העתיד לא קיים, אי אפשר לחיות בעתיד. קודם צריך להבטיח שהאדם יהיה קיים. אני חי כל הזמן בהווה.״

והווה? איך נראית ומרגישה הקורונה דרך העיניים שלך? ״הקורונה זה בית סוהר חמישה כוכבים, את לא יכולה לברוח מכאן, אבל יש לך הכל. .... החיים הם בריחה. את בורחת לבית שבנית, בורחת מהאחרים, מהעולם ומהבעיות. הבית זה נותן לך הגנה. אבל ההגנה הזו היא כמו שלעשירים יש הכל, אבל הם חיים בבית סוהר״.

ונשאלת השאלה - שורד שואה שכל חווית האני שלו בכאן ועכשיו בנויה ומורכבת מחווית הילדות שלו בזמן המלחמה - חי את העכשיו או את האז? האם האמונה ״בלהגרר״ מאפשרת השרדות, או חיים? האם האמונה בחוסר שליטה, או תכנון, היא כניעה לחוסר שליטה ותכנון או נצחון עליהם? והאם באמת אפשר למצוא בכל נקודת זמן מחדש -את הגם וגם המדוייק, והכי מייטיב שיש? 

הנחיית חקר ויזואלי: אורלי קאופמן

הנרי רוזן

״בכל זאת היא סובלת אותי כבר חמישים שנה״

החל מהמפגש הראשון הסיפור של הנרי הוא סיפור ״שלהם״ - הוא ואשתו. מפגש ראשון כלל סיפור השואה ועליתו ארצה של הנרי עם הוריו. היה בן 3 במלחמה, בן יחיד לאחר שהאח לא קיבל טיפול רפואי בזמן ולא שרד. אבל עיקר המפגש עסק גם באשתו, בנוכחות שלה במפגש שנראה שגם משקפת את הנוכחות שלה בחייו. היא צעירה ממנו ב 9 שנים, הכירו במסיבה דרך חברים, ואחרי כמה חודשים נישאו.

סיפור השותפות בינהם והזוגיות ממלא את חזית התמונה. השואה, הקורונה - נדחקים לשוליים, אולי לרקע. הם שניהם צמאים להשמיע, להפגין, לספר זוגיות, גם אם היא נעוצה בשוני שבינהם. היא אומרת הוא קפדן ודקדקן וזה קשה.... " הוא עונה ש״הסוד הוא בריבים שלנו״, והיא משלימה אותו: ״צריך לדעת מתי להפסיק. והוא יודע".

הם מפגינים כבוד הדדי, הערכה של ממש. כל הערה נאמרת בחיבה ובעדינות. במפגש הבא, הנרי הלך להסתפר. אשתו החמיאה לו על התספורת. הוא מפרגן לה בחזרה: ״ איך הצלחתי עם אשה כזו....". ומראה תמונה שלה ״כמו של "שחקנית קולנוע".

כשהצטלמו, הם הצטלמו ביחד, גם פה ניכרה שותפות. היא נתנה לו הוראות בימוי, והוא נתן לה, הכל באווירה נעימה, הרמונית, עם הרבה הבנה הדדית. כשאורלי שיקפה להם את הדברים, הם אמרו שהיה להם מענין, ומהנה.

הם מתייחסים לקורונה גם דרך עדשה זוגית: היו רגילים ללכת ביחד לבית קפה שכונתי, לפגוש את הבת שלהם, לצאת לצעידות. כעת פחות יכולים, ומתגעגעים לפעילויות הללו הזוגיות שמחוץ לבית. אשתו יוצאת לעיתים לצעידה בבוקר, הנרי נשאר בבית. עם זאת, סה״כ הם אנשים אופטימיים שמכירים את מנעמי החיים ורק רוצים לשוב לכך.

הנרי חולק גם בגאווה ולעומק את העבודה שהוא עושה כעת על ספר פתגמים עליו הוא שוקד כבר מספר שנים. הוא אוסף ומספר על תהליך העבודה בהתלהבות, והוא מתמלא בחדוות עשייה ותחושת סיפוק.

הנחיית חקר ויזואלי: עידו רוזנטל

משה מחלוף

״החיים נגמרו כשאשתי הלכה, אני לבד כמו כלב, אני נטל.״


מוסא עיוור ב 80%. את התמונות עידו מצלם עבורו.
סיפור השואה מתקיים ברקע בלבד. הזכרון הוא על אבא שהלך שמן וחזר רזה. עיקר הסיפור הוא על הארץ, המעברות, הכרות עם אשתו ומותה - כשהבדידות הופכת לתמא מרכזית, לצד חשש, והתחושת שהוא לנטל.

סוגית הבדידות התחדדה לתחושות של געגוע (לאשתו, למשפחה, לבית, לאוכל), משם עלו שאלות של חוסר - גם בעקבות האלמנות, וביתר שאת, עכשיו, בתקופת הקורונה. הנכדים מגיעים, עוזרים עם מטלות הבית, הבת דואגת לו ולצרכיו. אבל הבית ריק, והמטבח נטוש, וצרכיו - חסרים.

מהו ההבדל בין בדידות, בין געגוע, ובין חוסר? מהו חוסר, מהיכן הוא נובע, האם הוא פנימי, חיצוני, וכיצד -- אם בכלל, ניתן למלא את החסר, וגם במה?
עד כמה הבדידות, הגעגוע והחוסר מקורם בנסיבות שמחוצה לנו, כלליות, אובייקטיביות, חברתיות - כמו למשל הקורונה, ועד כמה מקורם הוא סובייקטיבי, חוויה אישית, אנושית, פרטית? מהו הפער בין החווייה הסוביקטיבית האישית לבין המציאות הקולטקטיבית, והאם ניתן לצמצם אותו?  

הנחיית חקר ויזואלי: סיגל ברג

רפאל דהאן

״למוח יש קיבולת מסוימת. אם מעמיסים עליו יותר מידי מחשבות הוא קורס״.

 

רפאל נולד במרוקו עם לקות ראיה קשה שבמהלך השנים גרמה לעיוורון. כבר שנים שהוא רואה את החיים בעיניי רוחו. הוא גרוש, הקשר עם ילדיו רופף, והוא מרגיש בודד.

במשרד האוצר וברישומי הקרן לרווחת ניצולי השואה, רפאל מוכר כשורד שואה. לעומת זאת, הוא לא מכיר בעצמו כשורד. להיפך. חשוב לו להדגיש שהוא לא שורד, 
שהוא הגיע לקרן כי עובדת סוציאלית חיברה אותו לשם ״כדי שלא יהיה לבד״. מה שמציף שאלה של כותרות והגדרות. האם אנחנו כחברה זקוקים לכותרת כדי להעניק למישהו הכרה? האם אנחנו מגדירים את עצמינו על סך ההגדרה שהחברה מעניקה לנו? האם אנחנו זקוקים שהחברה תראה אותנו, כדי לראות את עצמנו? ואם כן, האם זה פלא שבן אדם שלא רואה - חש שהוא אינו נראה?

עם מגבלותו, ועם התחושה (או הידיעה) כי רפאל ״אינו זכאי לקבל מהמדינה״, עיקר פועלו, מרצו וגאוותו הם על פעילותו, עדיין עכשיו ובגילו, כמתנדב של ביטוח לאומי. הוא מתקשר לגימלאים כמותו, בודק לשלומם, מציע עזרה. הוא מתעד את השיחה בטופס אותו הוא ממלא בכתב ברייל, ומקפיד על דיווח שוטף ומאורגן שעובר הלאה לביטוח לאומי. אני מנסה לדבר עם חמישה אנשים כל שבוע, הוא אומר ״כדי שלא ירגישו בודדים״. הוא מצביע על תעודת הוכרה שקיבל עבור פועלו. סיגל מורידה אותה מהקיר ומציעה לו לצלם אותה בעצמו. ושוב נשאלת השאלה - מה זה אומר הכרה, הוכרה, ובן אדם שמרגיש שהוא לא זכאי לקבל, אבל שהוא יכול לתת?

על תקופת הקורונה אמר שהתמודד איתה יחסית בקלות. "אני לבד כל הזמן", המשפט הזה חזר כמה פעמים. " לפעמים אני נשבר כשאני לבד", אבל גם ״אחרי מה שעברתי, מה זה הקורונה, היא לא תשבור אותי".

השיח נסב סביב המילה בדידות, לבד, מחשבות. ״הבדידות מציקה, מפריעה. יש אנשים שהולכים מהעולם רק בגלל המחשבות. למוח יש קיבולת מסוימת. אם מעמיסים עליו יותר מידי מחשבות, הוא קורס".

האם מצלמה יכולה לאפשר גם לבן אדם עיוור לעקוף מחשבות, לצאת מהראש של עצמו? מה קורה כשנותנים לעיוור מצלמה, ואומרים לו - תצלם בדידות? רפאל צילם, בפעם הראשונה בחייו. בעזרתה של סיגל הוא הניח אצבע על הכפתור, ולחץ. זו ״פעם ראשונה שאני מצלם", אמר בהתרגשות, כששמע את הקליק של המצלמה.


"הכל בידיים שלנו. אם אדם מעמיס על המוח כל הזמן מחשבות רעות בסוף המוח קורס, גם למוח יש קיבולת מסוימת שהוא יכול להכיל, לכן הכל נתון בידיים שלנו״.

ונשאלת השאלה - כמו מצלמה?

הנחיית חקר ויזואלי: בטי סלינג׳ר

ברכה שני

״הסתכלנו איך האור מדגיש את הצורות, מבליט מפגשים, עובר דרך העלים״.

ברכה, בת קיבוץ כפר רופין. המפגש התמקד בתחילת השימוש בצילום ככלי ביטוי והסתכלות. אבל תוך כדי הצילום סיפרה על הילדות בארץ, על ההתנדבות שלה במסגרתה היא סורגת גרביים וכובעים לפגיה בעפולה ולכל תינוק חדש בקיבוץ כפר רופין.

ברכה צילמה בגינה אותה ״ירשה כאשר התאלמנה מבן זוגה״, אותה היא מטפחת למופת. הסתכלנו איך האור מדגיש את הצורות, מבליט מפגשים, עובר דרך העלים. ברכה צילמה בשמחה - ומענין היה לראות שפגישה שנועדה להכיר שורדת שואה וסיפור שואה, מצאה לנו שורשים, ושיח צבר, בחצר של קיבוץ.

ברכה קיבלה "שיעורי בית" - להשתמש במצלמה ולצלם את חייה, כרגע, כאן ועכשיו: הפגישות עם החברות, את הסלט של ארוחת הבוקר, את הפינות בבית, את הגאווה בנכדים ובפעילות שלה. 
ומענין יהיה לראות מה תחשוף ההתבוננות הזו. האם השורשים והצבר והגינה שבקיבוץ יחברו, יהדהדו, יצטלבו בסיפור של שואה והשרדות, של קורונה ובדידות - או שיהיו חזקים מהם, בזכות עצמם, פריחה, צמיחה שאם מטפחים אותם בקפידה - מייצרים חיים מלאים וצבעוניים ואיתנים, ככה, כמו שהם. 

הנחיית חקר ויזואלי: מיכל כרוך שריב

דפנה דותן

״אני לא זוכרת כלום״.


דפנה, בת 76, עברה ארוע מוחי לפני 6 שנים. אז במקום מפגש על זכרון השואה, המפגש התמקד באי הזכרון.

המשפט החוזר היה: "אני לא זוכרת". נלוו אליו עוד הרבה לאוים. אני לא זוכרת/ אני לא זוכרת כלום, אני לא אומרת את זה סתם, אני לא עושה כלום, כלום לא מעניין אותי, הארוע המוחי בא ככה פתאום בלי שום..., אי היציאה מהבית... הרבה לא.

מה מצלם מישהו שלא זוכר? מי שעטוף בכל כך הרבה ״לא״, בשכחה, בחוסר, בריק של עבר? מיכל הנחתה אותה בשאלה - אז מה את כן רוצה לזכור?

דפנה התמקדה בצילום שלה באיציק, בן זוגה. הוא היה נוכח במפגש, נכנס ויצא, אבל שם.
ולצד הצילום, דפנה גם חשפה, גילתה ״דברים שמזמן לא חשבה עליהם״.
למפגש הבא דפנה ביקשה להתכונן. כדי שאולי תזכור.

אז מהו זכרון? והאם חוסר זכרון הוא חוסר? ואם כן, של מה? מצלמה ממילא לא יכולה לצלם את מה שלא נמצא מול העיניים, את מה שלא נוכח כאן ועכשיו. אז אם מצלמה ממילא לא יכולה לצלם זכרון - אולי יש בה משום היתרון, משהו משחרר, משהו שמאשפר לרכוש, לעצב, לייצר - זכרונות חדשים? האם צילום של חוסר זכרון מאיץ, מאפשר, מעודד הסתכלות במציאות, ככה, כפי שהיא - והעיצוב של הפרשנות שלה, לכדי זכרון, מודעות מחודשים?

 

הנחיית חקר ויזואלי: זהבה באום

ראובן פישרמן

״להבין זה לא לשכוח״.

ראובן חי את סיפור ילדותו בשואה מדי יום. בעקבות פרוייקט מצולם בו הוא לקח חלק לפני כמה שנים, הוא כיום מספר את סיפורו ברבים, ועשה לו למטרה להפיץ אותו ״כל עוד כוחו ושכלו יאפשרו לו״. בן 93, ראובן חי עם בירגיטה,  אהבתו מזה 73 שנה, בדירתם בכפר סבא. הוא עצמאי לחלוטין, דואג לבית, לגינה ולבירגיטה אותה הוא נוהג ברכבו שלוש פעמים בשבוע לבית החולים כדי לעבור דיאליזה, גם אחרי ולמרות שעבר תאונה זה לא מכבר.

ראובן לא מצלם במהלך המפגשים. הוא חושב על הדברים שעולים, מצלם במהלך השבוע בין המפגשים, ושולח את התמונות ואת התמלול לזהבה. בין השאר, ראובן גם שלח שתי תמונות שתלויות בסלון שלהם - האחד, ציור של חוף ים סוער, בלילה גשום, כשמולו החוף המואר של שבדיה. מתחתיו ראובן הדביק את המילים ״בריחת יהודי דנמרק, אוקטובר 1943״. השני הוא ציור של נכדתו של ראובן, בו נראה רחוב בדנמרק, כשבחזיתו זוג אופניים נשענים על הקיר. ראובן לא זכר שסיפר בעבר כי בפעם הראשונה בה ראה את בירגיטה, היא היתה על אפניים, ןבערך בגילה של נכדתם כעת. 

עם המפגשים החקר של ראובן העמיק, וחוטים נוספים החלו להישזר בין עברו, לבין חייו כיום. 

בתיאור הקשיים שבחייו היום  (ניתוק יחסיו עם ביתו ובעלה, תאונת דרכים שעבר לאחרונה כשנהג ברכבו, ואפילו פריצה לביתם, בעודם ישנים בסלון). ולאור השאלה - אז איך זה שאתה מתמודד עם על זאת כך? ראובן ענה: "אם יש משהו שאתה לא יכול לסבול תנסה לשנות את זה. אם אתה לא יכול לשנות את זה תקבל זאת. במקרה של הנתק עם בתו ראובן אף הוסיף - אם אתה לא יכול לקבל את זה, תשכח.״ אני החלטתי לשכוח. 

 

ראובן מביא את ספר חייו שכתב. באנגלית, הספר נקרא I SURVIVE" ", בתרגום לעברית ראובן קרא לספר "להבין זה לא לסלוח". הוא מסביר ששמעון ויזנטל סיפר כי כשהיה במחנה ההשמדה נלווה פעם לאחות שלקחה אותו לראות חייל גרמני צעיר שהיה מאושפז בבית חולים עם פציעה קשה. החייל, על ערש דווי, ביקש מויזנטל לסלוח לו בשם היהודים הנרצחים בהם התעללל בזמן המלחמה, מאחר והוא חש חרטה עמוקה על מעשיו הנוראים.  ויזנטל האמין לחייל על חרטיו, אבל עזב את החייל ללא תשובה. אומרים שלהבין זה לסלוח, כותב ויזנטל. אבל איזו זכות יכולה להיות למישהו, לסלוח בשמם של אנשים שנרצחו על לא עוול בכפם? אין אדם עם זכות כזו.

 

ראובן דיבר על תפקידה האקטיבי של ממשלת דנמרק בהצלתו, ובהצלת כל יהודי דנמרק. כשהגרמנים נכנסו לקופנהגן ודרשו מהיהודים לענוד את הטלאי הצהוב, ממשלת דנמרק סרבה, ואמרה כי כולם, יהודים כנוצרים - יענדו את הטלאי כעם דני אחד. הגרמנים ויתרו, ויהודי דנמרק מעולם לא נדרשו ללבוש את הטלאי הצהוב. בארץ, כשבזמן הקורונה הממשלה הישראלית הטילה עלינו גזרות ותנאים - כמו לא לחגוג את פסח בחיק המשפחה - הם עצמם לא רק שלא נתנו דוגמה אישית, אלא הרשו לעצמם להוציא את עצמם מהכלל, ועשו מה שהם רוצים, נשיא המדינה, ראש הממשלה - הם לא חלק מהעם? 

 

אבל זה לא רק הממשלה. ראובן זוכר בהתרגשות איך כשחזרו  יהודי דנמרק לביתם מהמחנות בעקבות הסכם סודי של  הממשל הדני עם הגרמנים, מאות אנשים עמדו ברחובות עם דגלי דנמרק וכרזות של ״welcome home״. לעומת זאת הוא מצר על מחאת הדגלים השחורים, דווקא בתקופת הקורונה. פה במדינת ישראל, הבית שלנו, מאות אנשים עומדים ברחובות עם דגלי ארץ ישראל צבועים בשחור. ״זה קשה לראות״ הוא אומר, כששאלתי אותו על זה. 

 

״אז איפה הבית״? שאלתי את ראובן. כשהוא מצלם את הבית, פה בכפר סבא,  דנמרק (כמו גם ההיסטוריה האישית שלו שם) - נראית מכל פינה. הריהוט, העיצוב, הסגנון. אז מה אתה יותר, ראובן, ישראלי או דני? שאלתי. ראובן קצת נפגע מהשאלה.  אני דני במנטליות. בהתנהגות. אבל בישראל, אני בבית.

הנחיית חקר ויזואלי: סיגל הר ציון

תלמה  סגל

״אני מדמיינת את היטלר כאלוהים בשמים שרואה ושומע הכל וצריך להיזהר ממנו בכל רגע ביום.״

לתלמה יש סיפור מרגש. היא מתחילה אותו בגיל חמש, עם טראומה שהיא מציינת שעיצבה את חייה. היא עוסקת הרבה בנושא הילדות: הילדות בצל המלחמה, ילדי מלחמה, גירודים ומחושים בעור מעקיצות של כינים ופרעושים, הרבה אחריות ורצינות כבר בגיל צעיר, המון איסורים מפחד להיתפס - ולהיפרד מהמשפחה. העיסוק ב ״שקט״ חוזר אצל תלמה הרבה בסיפור: הצורך בלשמור כל הזמן על השקט, להיות ילדה טובה ובשקט, האיסור לבכות, לא להפריע להורים כי גם ככה קשה להם...

תלמה מצלמת בעצמה, בין המפגשים עם סיגל. היא יודעת לספר על כל תמונה מה צילמה, למה, את מי ועל מה שוחחו ברקע. היא מצלמת ילדים, הרבה חוץ, הרבה יחד. ילדים משחקים, שמחים. עם כל מצולם היא משוחחת, בכל גיל, מתקשרת, מתחברת, מבקשת רשות לצלם. ואולי כמו ילדה בעצמה, מבקשת לקחת חלק במשחק, להיות שייכת, להתבונן על הילדים בגובה העיניים, ודרך המצלמה, להיות שוב קצת כמותם - עד שחלק מהילדים אפילו הזמינו אותה לביתם להמשיך ולצלם אותם.

ילד על ״בימבה״ בן שנתיים בערך, בגיל בו תלמה היתה בפרוץ המלחמה. האבא עסוק עם הטלפון הנייד ברקע. תלמה מספרת שגם בילדותה ההורים היו עסוקים בעניינם, אבל הילדים ידעו לא להפריע. היום הקטנציק הזה כל הזמן קרא לאבא שלו, דורש יחס, ולא מוותר על שלו. זו ילדות נורמלית, אומרת תלמה. אנחנו, ילדי המלחמה התבגרנו מהר יותר, הבנו דברים שלא נאמרו במפורש.״

נערות בנות 12 בכניסה לכולבו בקיבוץ אוכלות ארטיקים. הן בגיל של תלמה כשהתחילה ללכת לתנועת הנוער אחרי המלחמה. זו תקופה יפה ונעימה, ואפילו ״נורמלית״.  ופה מתגנבת לחזית התמונה גם סוגיות ילדות, ״נורמלית״, בזמן הקורונה: סוגית הילדות ילדי הקורונה, כך אנו אומרים, הם דור אבוד. נשללה מהם ילדותם
 במלחמה הזו, נגד המגפה והנגיף. אבל האם ילדי הקורונה הם אכן אבודים? אולי הם איבדו שנת ילדות, אבל קיבלו חסינות, או מנת הישרדות, אשר תיקח אותם הלאה בחיים למקומות אליהם אולי לא היו מגיעים אליהם בלעדיה? 

אולי כמו ילדה, אולי דווקא כי לא יכלה להרשות לעצמה להיות כזו ילדה, תלמה היום אופטימית. יש בה שמחת חיים גדולה. היא מספרת על עברה לכל מי שחפץ לשמוע, אבל היא חיה את ההווה בהתרגשות גדולה. המפגשים איתה מלאי אנרגיה והיא פעילה מאוד גם פיזית וגם קהילתית.  מה שמעלה סוגיות של אדם מול חברה וקהילה. האם הישרדות - בין אם שואה ובין אם קורונה או בכלל, חיים - קלה יותר כשאנחנו מוקפים בחברה, בקהילה, מוגן בתוכה? האם הקולקטיב הקיבוצי מאפשר חוויה קולטקטיבית אחרת, ובכך, מקל, אם לא מבטל, את הבדידות? את הבידוד?

 

 דרך עין חי 33,כפר מל״ל  

טלפון 09.7686599   נייד:052.953.6496   shivi.isman@gmail.com  

צרו קשר:

צרפו אותי לרשימת תפוצה:

תודה, הטופס נשלח בהצלחה! אנו נחזור אליכם בהקדם.

לוגו המכון לחקר ויזואלי.png
  • Facebook

עיקבו אחרינו בפייסבוק:

כל הזכויות שמורות למכון לחקר ויזואלי. אין לשכפל, להעתיק, לצלם, או לעשות שימוש ישיר או עקיף בכל או חלק מתכני האתר ללא רשות מפורשת.
כל שימוש בתכני האתר יעשה מתוך שמירה מלאה על חוקי זכויות היוצרים, לפי חוק זכויות יוצרים תשט״ח 2007. 

bottom of page